Per Fumum

PER FVMVM

Toate popoarele antice ştiau secretele parfumului. La egipteni, de exemplu, parfumul era folosit mai ales în practica religioasă, ca ofrandă pentru zei sau pentru îmbalsamarea defuncţilor. Comertul cu parfumuri i-a imbogăţit pe negustorii sumerieni, fenicieni şi greci.

Packaging Parfum Labyrinthum
Packaging Parfum Labyrinthum

Parfumurile nu existau ca atare, ci în materii prime precum florile, plantele aromatice şi răşinile. Substanţele frumos mirositoare erau folosite şi de bogaţi, si de săraci, iar modul în care se prezentau evolueaza şi el: fumigaţii, uleiuri, balsamuri, unguente, pudre, esenţe, lichide fermentate.

În Evul Mediu, parfumurile aduse din Orient încep să facă parte din arsenalul plăcerilor trupului. Cruciaţii sunt cei care aduc în Europa materiile prime şi tehnicile parfumului. După cruciade, consumul de parfum creşte, mai ales sub forma săpunului şi a apei de trandafiri.

După chinezi şi arabi, alchimiştii europeni descoperă alcoolul etilic şi distilarea. Astfel, Renaşterea aduce două inovatii în domeniu, perfecţionarea alambicului, sistemul de răcire pentru facilitarea distilării, precum şi descoperirea alcoolului etilic, pentru a i se da parfumului un alt suport în afară de uleiuri şi grăsimi.

Cei care îşi pot permite acest lux încep să poarte sticluţe cu mosc şi răşini aromatice. În ciuda avertismentelor bisericii, europenii se bucură de plăcerea băilor parfumate.

Parfumul “Per Fumum”, este o marca Labyrinthum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s