Legiunea a XI-a Claudia

Fii soldat roman in Legiunea a XI-a Claudia

Dacă vrei să iei parte la evenimentele de reenactment ale Centrului Cultural Labyrinthum pozeăza-te în soldat roman la Cityplex Constanţa sau Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa utilizând roll-upurile special concepute pentru acest lucru, alege-ţi numele din Roma antică şi trimite-ne poza alături de datele tale de contact la contact@groovehour.com

Legiunea a XI-a Claudia este legiunea romană care a fost cantonată în castrul roman Durostorum, pe timpul luptelor daco-romane pentru Scythia Minor, Dobrogea de astăzi.

În cadrul proiectului de restaurare, reabilitare şi punere în valoare a Edifciului Roman cu mozaic Tomis aducem la viaţă Legiunea a XI-a Claudia prin intermediul voluntarilor care să participle la activităţi de reenactment istoric. (Reenactment istoric = activitate educatională ai cărei participanţi recreează aspecte ale unor evenimente sau perioade istorice. Acestea pot fi diferite momente ale unor lupte importante, aspecte din viaţa socială etc. Fenomenul îşi are originea în antichitate, când teatrele antice prezentau lupte câştigate, execuţia inamicilor etc)

 Mai multe despre reenactment gasiţi aici

Ce reprezintă o legiune romană?

O legiune romană este o unitate militară permanentă, tactică şi strategică, recrutată dintre cetăţenii romani. Până în sec. II en. avea un efectiv de 5600 de soldaţi repartizaţi în 10 cohorte, fiecare cohortă avea 6 centurii şi fiecare centurie 80 de oameni. După reorganizarea armatei, întreprinsă de Adrian, numărul soldaţilor unei legiuni a fost ridicat la 6800 lor adăugânduli-se şi 726 de cavalerişti. Împăratul Augustus a stabilit numărul legiunilor la 28 acesta crescând până sub Septimius Severus la 30. Serviciul în legiune dura 20-25 de ani, la capătul cărora soldaţii primeau recompense în bani şi loturi de pământ. Începând cu Augustus, comanda unei legiuni i se încredinţa unui legat imperial de rang senatorial.

Echipamentul unui legionar roman

Un soldat roman avea multe de cărat. Era o instrucţie îndelungată, cu o disciplină de fier. Un soldat putea fi lapidat până la moarte, dacă nu-şi făcea datoria aşa cum trebuie. Instrucţia şi disciplina au făcut ca armata romană să fie atât de bună. Scopul era ca în toiul bătăliei să lupte ca un singur om. Majoritatea luptelor erau corp la corp şi erau foarte sângeroase. Ofiţerii trebuiau să se asigure că nu dă nimeni înapoi în ultimul moment. Fiecare trebuia să lupte pe viaţă şi pe moarte. Se dădeau recompense pentru bravură, menite să-i încurajeze. Primeau medalii, iar cel ce salva viaţa altui soldat primea o coroană din frunze de stejar. Era răsplătit, de asemenea, primul care ataca zidurile unui fort sau se arunca la bordul unei corăbii duşmane. Puţini erau cei care ajungeau să primească onoruri. Majoritatea fiind ucişi în luptă înainte de terminarea stagiului. Echipamentul complet al unui infanterist roman consta în: cască de bronz, platoşa, gladius, două suliţe, o cantitate de grâu suficientă pentru 15 zile, un coş cu lucruri personale, o oală de gătit, un topor, un târnăcop, scut de alamă, o cazma, doi pari de lemn pentru îngrăditura de noapte.

Legiunile Romane cantonate în Dacia

Legiunea a XIII-a Gemina cantonată la Apulum – Alba Iulia (106 en -271 en)

Legiunea a V -a Macedonica cantonată la Potaissa – Turda (106-271 en)

Legiunea I-a Adiutrix cantonată la Apulum – Alba Iulia

Legiunea a VII-a Claudia cantonată la Romula – satul Reșca (comuna Dobrosloveni, județul Olt)

Legiunea a XI-a Claudia cantonată la Durostorum – Ostrov (jud. Constanţa)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s