Mierea Labyrinthum

Proiectul Mierea Labyrinthum este realizat pentru promovarea valorilor culturale naţionale, restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a  Mozaicului Roman din Constanţa.

Proiectul se va desfăşura în perioada februarie 2013 – mai 2015 şi va fi dezvoltat  sub forma de parteneriat între un producator de miere autohton, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa si  SC Groove Hour SRL Constanta. Proiectul “Mierea Labyrinthum” este iniţiat şi va fi implementat de agenţia GROOVE HOUR Constanţa.

Iniţiativa are la bază restaurarea mozaicului roman din Constanţa, dar şi identificarea oportunitaţilor de informare şi promovare din punct de vedere turistic a valorilor culturale de patrimoniu naţional alături de campania de sensibilizare a opiniei publice.

În acest scop, misiunea producatorului de miere, va fi de a direcţiona o parte din suma rezultată din vânzarea fiecărui produs Labyrinthum spre restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a mozaicului roman. Acest demers va fi sustinut şi prin intermediul unor evenimente, precum Festivalul Antic.

 

Metoda  de a produce miere, dateaza din anul 700 î.Hr. Mierea de albine a fost prima substanţă dulce folosită de om. Există suficiente mărturii că în civilizaţiile antice mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei băuturi alcoolice la care se adăuga polen, însă, cele mai vechi documente sunt două fragmente scrise în limba sumeriană.

În antichitate, Egiptenii ofereau ca sacrificiu miere zeilor apelor, legiunile romane ungeau cu miere ranile, ca un remediu natural pentru a ajuta vindecarea, iar seniorii medievali pastrau mierea pentru uz privat. Trupul lui Alexandru cel Mare a fost conservat si îmbalsamat cu miere.

In Hinduism, mierea este considerate unul dintre cele cinci elixiruri ale nemiriri.i Vedele si alte scrieri vechi pomenesc, de asemenea, mierea ca pe un medicament si ca pe o hrana  sanatoasa.

Profetul Mahomed recomanda puternic mierea pentru scopuri terapeutice.

Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afecţiuni gastro-intestinale, renale, respiratorii şi pentru tratamentul ranilor. Dioscoride, autorul lucrarii  „De Materia Medica”, trata plăgile fistulizate folosind mierea în aplicaţii locale. Pliniu indica mierea în asociere cu untură de peşte la tratarea rănilor infectate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s